FACEBOOK TERPAKSA JUAL ASET WHASTAPP DAN INSTAGRAM

WASHINGTON: Facebook boleh dipaksa menjual aset WhatsApp dan Instagramnya setelah Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS memperlawa saman dan hampir setiap negeri AS mengajukan tuntutan mahkamah terhadap syarikat media sosial itu, dengan mengatakan ia menggunakan strategi "beli atau menguburkan" untuk mengalahkan pesaing dan tetap lebih kecil pesaing di teluk.
Dengan mengemukakan tuntutan mahkamah kembar pada hari Rabu (9 Dis), Facebook menjadi syarikat teknologi besar kedua yang menghadapi cabaran undang-undang besar tahun ini setelah Jabatan Kehakiman AS menggugat Google Alphabet Inc. pada bulan Oktober, menuduh syarikat AS $ 1 trilion itu menggunakan kekuatan pasaran untuk menangkis saingan.

Tuntutan tersebut menyoroti konsensus bipartisan yang semakin meningkat untuk menanggung pertanggungjawaban Big Tech atas amalan perniagaannya dan menandakan kesepakatan yang jarang berlaku antara pentadbiran Trump dan Demokrat, beberapa di antaranya telah menganjurkan perpecahan Google dan Facebook.

Keluhan pada hari Rabu menuduh Facebook membeli pesaing, dengan fokus khusus pada pemerolehan sebelumnya untuk aplikasi perkongsian foto Instagram dengan harga AS $ 1 bilion pada tahun 2012 dan aplikasi pesanan WhatsApp dengan harga AS $ 19 bilion pada tahun 2014.

Pengawal selia persekutuan dan negeri mengatakan bahawa pengambilalihan itu tidak dapat diselesaikan - langkah yang mungkin akan menimbulkan cabaran undang-undang yang panjang kerana perjanjian itu diselesaikan tahun sebelumnya oleh FTC. "Selama hampir satu dekad, Facebook telah menggunakan kekuasaan dan monopoli untuk menghancurkan saingan yang lebih kecil, mematikan persaingan, semuanya dengan perbelanjaan pengguna sehari-hari," kata Peguam Negara New York, Letitia James, bagi pihak gabungan 46 negeri, Washington, DC dan Guam. Alabama, Georgia, Carolina Selatan dan South Dakota tidak mengambil bahagian dalam tuntutan itu.

James mengatakan syarikat itu memperoleh pesaing sebelum mereka dapat mengancam dominasi syarikat. Peguam umum Facebook Jennifer Newstead menyebut tuntutan undang-undang itu "sejarah revisionis" dan mengatakan undang-undang antimonopoli tidak ada untuk menghukum "syarikat yang berjaya". Dia mengatakan bahawa WhatsApp dan Instagram telah berjaya setelah Facebook melabur berbilion-bilion dolar untuk mengembangkan aplikasinya. "Kerajaan sekarang menginginkan perubahan, mengirimkan amaran mengerikan kepada perniagaan Amerika bahawa tidak ada penjualan yang terakhir," kata Newstead.

Newstead juga menimbulkan keraguan mengenai dugaan bahaya yang disebabkan oleh Facebook, dengan alasan bahawa pengguna mendapat manfaat daripada keputusannya untuk menjadikan WhatsApp percuma, dan saingan seperti YouTube, Twitter dan WeChat melakukan "baik-baik saja" tanpa akses ke platform pembangunnya.

PERLAWANAN YANG TERLETAK Ketua Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg mengatakan kepada pekerja pada bulan Julai bahawa Facebook akan "pergi ke tikar" untuk melawan cabaran undang-undang untuk memecah syarikat, dan menyebutnya sebagai "eksistensial" ancaman, menurut audio mesyuarat syarikat dalaman yang diterbitkan oleh The Verge.

Walaupun kaedah pemecahan masalah jarang berlaku, beberapa pakar antimonopoli mengatakan bahawa kes itu luar biasa kuat kerana pernyataan yang memalukan oleh Zuckerberg dipetik dari dokumen Facebook sendiri, seperti e-mel tahun 2008 di mana dia mengatakan "lebih baik membeli daripada bersaing.

" Pakar lain seperti Seth Bloom dari Bloom Strategic Counsel mengatakan bahawa aduan FTC "jauh lebih lemah" daripada tuntutan DOJ terhadap Google. "Kami bercakap mengenai pemerolehan yang berusia enam atau lapan tahun dan sukar bagi mahkamah untuk memerintahkan penjualan sejak bertahun-tahun yang lalu," kata Bloom.

Pelabur juga menyatakan kebimbangan yang serupa. "Saya tidak tahu sama ada FTC atau DOJ akan berjaya memecah Facebook. Saya menganggap ini akan diseret di mahkamah kerana FB membela diri," kata Daniel Morgan, pengurus portfolio di Synovus Trust di Atlanta, Georgia . Tuntutan undang-undang tersebut adalah kes antimonopoli terbesar dalam satu generasi, setanding dengan tuntutan mahkamah terhadap Microsoft Corp pada tahun 1998.

Kerajaan persekutuan akhirnya menyelesaikan kes itu, tetapi pertengkaran selama bertahun-tahun dan pemeriksaan yang panjang mencegah syarikat itu daripada menggagalkan pesaing dan dikreditkan dengan membersihkan jalan untuk pertumbuhan meletup internet.

Bulan lalu, Facebook mengatakan pihaknya membeli Kustomer sebagai permulaan perkhidmatan pelanggan, dalam pemerolehan yang menurut Wall Street Journal bernilai Kustomer bernilai AS $ 1 bilion. Facebook juga membeli Giphy, laman web popular untuk membuat dan berkongsi gambar animasi, atau GIF, pada bulan Mei.

Pengambilalihan itu telah mendapat pemeriksaan dari badan pengawas persaingan Inggeris. Saham Facebook turun sebanyak 3 peratus selepas berita itu sebelum menewaskan kerugian sehingga turun 1.9 peratus. Sumber: Reuters / ga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: